Over mij

Ik ben Eduard Visscher, 35 jaar en woon in Hellendoorn. Sinds mijn jeugd via buren, kennissen en de Agrarische Bedrijfsverzorging op diverse melkveebedrijven actief. Sindsdien is er ook een droom: boer worden. Naast het werken op melkveebedrijven heb ik ook gestudeerd aan de HAS Dronten. In de veehouderij zijn een aantal trends zichtbaar. De eerste is schaalvergroting en de tweede is een de roep om meer natuurlijke landbouw (door sommigen ook natuur-inclusieve landbouw) genoemd.

Vanwege nieuwsgierigheid naar grootschalige landbouw ben ik in 2012 een jaar naar Australië geweest. Ik heb er een half jaar gewerkt op een grootschalig melkveebedrijf en een half jaar op een pluimveebedrijf waar 6000 leghennen in een rotatiesysteem worden geweid (gebaseerd op werkwijze van Joel Salatin). Dat is in het kort: gebruik maken van natuurlijke omstandigheden (bijvoorbeeld een koe graast, dus dat hoef je niet te maaien of vers gras bevat meer energie dan kuilgras). Het houdt de bedrijfsvoering eenvoudig. Bodem en bodemleven zijn het uitgangspunt.

De natuurlijke werkwijzes blijken verrassend goede resultaten op te leveren. Met deze principes in mijn achterhoofd zou ik graag zelf een melkveebedrijf runnen. Ondertussen heb ik gezocht naar mensen die iets soortgelijks doen. Ook hier: Koeien zien er gezond uit, (zogenaamde “opbranden” komt niet voor). Koeien lopen veel buiten. Het bodemleven herstelt waardoor minder mest benodigd is. Er zijn meer soorten gras (kruiden) waardoor het aantal insecten en dus het aantal dieren (vogels) wat die insecten eet ook weer toeneemt. Kortom, het leidt tot meer biodiversiteit. Betere bodem, schone lucht, schoon water: dat is mijn bedrijf.

De drive om een melkveebedrijf te runnen zit in de genen en zal nooit verdwijnen. Ik wil daarom mijn hele rugzak nu gebruiken om deze droom te realiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *