Gesloten kringloop van mineralen

Gesloten kringloop wil zeggen: er worden geen mineralen van buitenaf aangevoerd, alles wat op het bedrijf aan mest wordt geproduceerd blijft op het bedrijf. Dus geen aankoop van krachtvoer en kunstmest. Mineralen moeten blijven daar waar ze vandaan komen, anders leidt dat tot onbalans. Namelijk overschotten in Nederland en tekorten elders in de wereld.

Waarom geen import van krachtvoer uit het buitenland? Read more

Geen krachtvoer, wat wel? De bedoeling is de melkproductie op vers gras te realiseren. Vers gras bevat meer energie dan kuilgras en hierdoor wordt al een forse reductie van krachtvoer gerealiseerd. Het aanvullende voer komt van eigen land. Uit de praktijk blijkt dat met een combinatie van mais en triticale/erwt of tarwe/veldboon als krachtvoervervangers goede resultaten te behalen zijn.

Triticale-erwt

Het combinatiegewas Triticale-Erwt is een uitstekend krachtvoervervanger

Digital image

Snijmais als back-up.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snijmais is een goede energiebron, maar vraagt veel bewerkingen. Toch moet het achter de hand gehouden worden als sturingsmiddel. Ook om bijvoorbeeld in geval van een droog jaar voldoende melk te kunnen blijven produceren. Er moet immers elk jaar pacht betaald worden.

 

>> Lees verder

<< Terug